by

14η Μαΐου 1920

maz2
Κατηγορία
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ημερομηνία
Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 00:00 - Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 00:00

“Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της πόλης στον εθνικό κορμό.”

100 400x127

100 XRONIA ISTORIKO MOUSEIO 2

 

 

Η πόλη μας συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα ελεύθερης ζωής, έχοντας διανύσει μια ιστορική πορεία, που καλύπτει μια περίοδο 150 περίπου χρόνων, από την γέννησή της μέχρι σήμερα. Tο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στην ελληνική επικράτεια, έχει σχεδιάσει μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων, που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας. Οι, υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερου συμβολισμού, εκδηλώσεις αυτές, γεμάτες ιστορία, μαρτυρίες και τεκμήρια, μετατίθενται για τις καλύτερες μέρες που περιμένουμε να έρθουν για όλους και ιδιαίτερα για την αγαπημένη μας πόλη.

Νικόλαος Πινάτζης
Πρόεδρος του Δ.Σ.

maz1

 

Η 14η Μαΐου, ημέρα ενσωμάτωσης της Αλεξανδρούπολης στον Εθνικό κορμό της Ελλάδος, είναι η επέτειος με την οποία τιμούμε όλους τους προγόνους μας που πάσχισαν και αγωνίσθηκαν για ελευθερία, ενότητα και ειρήνη!

Ελευθέριος Τσινταράκης
Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

 

maz2

 

Γιορτάζουμε τη μεγάλη μέρα της δικαίωσης και της μεγάλης χαράς αυτής της πόλης. Τότε, στα 1920, στις 14 του Μάη, η πόλη ανάσανε για πάντα της λευτεριάς τον αέρα. Δοξολογίες και χαρές, λάβαρα, σημαίες, παντιέρες … η πόλη γιόρτασε μέσα στην αγκαλιά της μεγάλης μάνας την απολύτρωσή της από τα δεσμά και ο ελευθερωτής στρατηγός Κωνσταντίνος Μαζαράκης- Αινιάν, γεμάτος συγκίνηση, εισήλθε στον Άγιο Νικόλα, τον πολιούχο της πόλης, για να δοξάσει μαζί με τον κλήρο και τον λαό τον Ύψιστο Θεό για το χαρμόσυνο γεγονός.


Τζούλια Φανφάνη- Μαλακόζη
Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

 

maz3

 

Η φετινή επέτειος της 14ης Μαΐου είναι πράγματι ιστορική! Διότι δεν είναι μόνο μία επέτειος που μας θυμίζει για μια ακόμη φορά τις ιστορικές εξελίξεις που άλλαξαν την πορεία της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης συγκεκριμένα. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι η φετινή επέτειος είναι η 100η, γεγονός που της δίνει μία ιδιαιτερότητα. Είναι και το ότι η φετινή επέτειος της 14ης Μαΐου, παρ' ότι η 100η, για πρώτη φορά δεν θα γιορταστεί - τουλάχιστον δημόσια, με τον γνωστό τρόπο της παρέλασης!!
Όμως, ιδιωτικά, αξίζει νομίζω τον κόπο να την 'γιορτάσουμε' αφιερώνοντάς της λίγες στιγμές αναστοχασμού. Πόσο έχει αλλάξει αυτή η πόλη από την εποχή της ενσωμάτωσής της στο ελληνικό κράτος; Πόσο έχει αλλάξει από την εποχή της παιδικής μας ηλικίας! Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της σήμερα; Πόσο μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι για να συνεχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο; Ποιο είναι, εντέλει, το "καλύτερο" για την πόλη μας; Όποιο κι αν είναι, το σίγουρο είναι ότι περνάει μέσα από το γόνιμο ενδιαφέρον μας για την πόλη και την συνεργατικότητά μας. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί για το καλύτερο !!

Σούλα Οικονομίδου
Γραμματέας του Δ.Σ.

 

maz4

 

Η επέτειος των 100 χρόνων της ενσωμάτωσης της Θράκης και της πόλης μας στον εθνικό κορμό ας αποτελεί φωτεινό οδηγό να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι όλους τους κινδύνους απ’ όπου και αν προέρχονται.

Πέτρος Γ. Αλεπάκος
Ταμίας του Δ.Σ.

 

maz5

 

14 Μαΐου 1920. Η Ελληνική σημαία κυματίζει στην παραλία της πόλης και σηματοδοτεί την ένταξη του Δεδέαγατς στην Ελληνική κυριαρχία.
14 Μαΐου 2020. Η συμβολική επέτειος των 100 χρόνων συμπίπτει με την πανδημία που άπλωσε τη σκιά της πάνω απ’ όλη την υφήλιο και ακυρώνει τις περισσότερες εκδηλώσεις εορτασμού.
Αυτό που δεν ακυρώνει όμως είναι η συλλογική μνήμη ενός αιώνα ιστορικής διαδρομής της μικρής αυτής πόλης στην άκρη της Ευρώπης, στα σύνορα Δύσης και Ανατολής και με το βλέμμα της να ατενίζει το Αιγαίο. Στην πορεία της Αλεξανδρούπολης μέσα σ’ αυτά τα 100 χρόνια αποτυπώνονται τα περισσότερα χαρακτηριστικά στοιχεία της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.
Σήμερα, όλοι εμείς που ζούμε σ΄αυτή την πόλη, οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας για την ειρήνη, την ευημερία, την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό. Γιατί οι πόλεις είναι οι άνθρωποί της και αυτοί γράφουν την ιστορία.

Γιάννης Φυντανίδης
Μέλος του Δ.Σ.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ιωάννη και τον κ. Φίλιππο Μαζαράκη- Αινιάν για την παραχώρηση του φωτογραφικού αρχείου του Κωνσταντίνου Μαζαράκη- Αινιάν προς το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

 
 

Όλες οι ημερομηνίες

Εκδήλωση: από Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 00:00 εώς Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 00:00

Υποστήριξη από iCagenda