3ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν τα μέλη και οι φίλοι του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης από την τριήμερη εκδρομή στα παράλια της Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στις 19-20-21 Σεπτεμβρίου.
Το πρωί της Παρασκευής μετά τη συγκέντρωση όλων έξω από το Μουσείο, έγινε η αναχώρηση για τη Βουλγαρία. Μετά τη διέλευση από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, πρώτος σταθμός ήταν το ελληνικό χωριό Καβακλί, το οποίο εγκατέλειψαν οι Έλληνες το 1906. Περιηγηθήκαμε στα αξιοθέατα της πόλης μαζί με την ξεναγό μας κυρία Ευτέρπη Στοίτσεβα, η οποία είναι δρ αρχαιολογίας, και επισκεφτήκαμε το κυριότερο αξιοθέατο την εκκλησία της Παναγίας. Συνεχίζουμε διασχίζοντας μια όμορφη διαδρομή στις ήπιες πλαγιές της Στράντζας και το μεσημέρι φτάσαμε στον Πύργο (Burgas), που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί, αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο «Bulgaria», που είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης, η κυρία Στοίτσεβα μας ξενάγησε στα διάφορα κτίρια με ιστορικό ενδιαφέρον της πόλης του Πύργου.
Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε το πρωί για την Αγχίαλο και επισκεφτήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, συναντηθήκαμε με την δραστήρια πρόεδρο του Συλλόγου «Ελληνοβουλγαρικής φιλίας» κυρία Στέφκα στην Αγχίαλο και συζητήσαμε μαζί της τα προβλήματα των Ελλήνων της περιοχής. Επόμενη στάση ήταν η Μεσημβρία, η καλοδιατηρημένη βυζαντινή πόλη με τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Η αρχαιολόγος κυρία Ευτέρπη Στοϊτσεβα- Θεοκλίεβα, η οποία ήταν η υπεύθυνη των ανασκαφών της αρχαίας Μεσημβρίας, μας ξενάγησε σε όλες τις βυζαντινές εκκλησίες και στο μουσείο της πόλης. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το μεγαλύτερο θερινό παραθεριστικό κέντρο της Βουλγαρίας, την Ηλιόλουστη Ακτή.Την τρίτη ημέρα ξεκινήσαμε το πρωί για το χωριό Τσάρεβο, η ελληνική του ονομασία έως το 1934 ήταν Βασιλικό, εκεί υπήρχαν πολλοί Έλληνες οι οποίοι κατέφυγαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα. Εντύπωση μας έκανε η εκκλησία που είναι χτισμένη στη χερσόνησο με θέα στη Μαύρη Θάλασσα. Τελευταίος σταθμός η Σωζόπολη, η οποία και σήμερα ακόμη λέγεται ότι έχει 5.000-6.000 Έλληνες, γι' αυτό και οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούσαν την ελληνική γλώσσα. Αφού ξεναγηθήκαμε από την κυρία Στοίτσεβα στην πόλη και γευματίσαμε σε ένα παραθαλάσσιο κέντρο πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Η γενική διαπίστωσή μας είναι ότι οι αρχαίοι Έλληνες διάλεγαν τα ωραιότερα (από φυσικής ομορφιάς και οχύρωσης) παράλια για την ίδρυση των αποικιών τους.
Λίγα λόγια για την ξεναγό μας : Η κυρία Ευτέρπη Θεοκλίεβα – Στόιτσεβα σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Σόφια, όπου έκανε και διεθνείς μεταπτυχιακές σπουδές στην Μεσαιωνική Αρχαιολογία. Ενόσω ήταν φοιτήτρια παρακολουθούσε τις ανασκαφές στη Μεσημβρία και στη συνέχεια εργάστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και για 21 χρόνια ήταν προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μεσημβρίας. Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη των ανασκαφών, έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά και έχει συμβάλει στη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων. Ασχολήθηκε με τον Βυζαντινό ελληνισμό της Μεσημβρίας και με την έρευνα στο Βασιλικό, έναν Βυζαντινό οικισμό στα δυτικά παράλια της Βουλγαρίας.